فهرست مطالب

نشریه چشم انداز حسابداری و مدیریت
سال پنجم شماره 68 (زمستان 1401)

  • جلد اول
  • تاریخ انتشار: 1401/10/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • عاطفه ملکی*، سعید جلالی نیا، رشید انجمنی صفحات 1-15
    یکی از روش های مدیریت سرمایه در گردش نیز نگهداری سطح مناسب و بهینه از وجه نقد است تا بتوان در شرایط بحرانی واکنش مناسابی نشان داد و شرکت را از مواجهه با ریسک ورشکستگی مصون نگه داشت، از اینرو شناسایی عوامل موثر بر نگهداشت وجه نقد از اهمیت برخوردار است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر ویژگیهای کمیته حسابرسی بر رابطه بین تجربه مدیر عامل و سطح نگهداشت وجه نقد می باشد. در این پژوهش، 144 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بین سالهای، 1392-1399، که به روش حذف سیستماتیک انتخاب شده مورد بررسی قرار گرفته است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف جزء پژوهش های کاربردی و با استفاده از رویکرد پس رویدادی است. نتایج تحقیق با استفاده از مدل اثرات تصادفی نشان می دهد که مدت تصدی سمت اعضای کمیته حسابرسی بر سطح نگهداشت وجه نقد تاثیر ندارد. اما اندازه کمیته حسابرسی و میزان تجربه اعضای کمیته حسابرسی بر سطح نگهداشت وجه نقد تاثیر معنی دار و مثبت دارد. همچنین، ویژگیهای کمیته حسابرسی بر رابطه بین تجربه مدیر عامل و سطح نگهداشت وجه نقد تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: تجربه مدیرعامل، سطح نگهداشت وجه نقد، کمیته حسابرسی
  • سعید جبارزاده کنگرلوئی، جمال بحری ثالث، شبنم بالازاده قره باغی*، ترلان آقازاده صفحات 16-31

    هدف پژوهش حاضر تعیین ارتباط بین مدیریت سود واقعی و مدیریت سود تعهدی با محافظه کاری حسابداری است. در این پژوهش محافظه کاری حسابداری با استفاده از مدل خان و واتس (2009) اندازه گیری شده است. مدیریت سود واقعی با استفاده از شاخص یکپارچه مدل روی چودهری (2006) مورد سنجش قرار گرفته است. پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی علی پس رویدادی می باشد. جامعه آماری شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران هستند و با روش نمونه گیری هدفمند 130 شرکت در نمونه آماری قرار گرفته اند. دوره زمانی پژوهش سال های 94 تا 98 می باشد. برای آزمون فرضیه ها از تجزیه وتحلیل رگرسیون بهره گیری شده است. نتایج نشان می دهد که مدیریت سود واقعی با محافظه کاری حسابداری ارتباط معکوس دارد اما مدیریت سود تعهدی ارتباط معناداری با محافظه کاری حسابداری ندارد.

    کلیدواژگان: مدیریت سود واقعی، مدیریت سود تعهدی، محافظه کاری، محافطه کاری شرطی
  • حسین نورانی، رویا عادلی* صفحات 32-46
    هدف اساسی پژوهش حاضر بررسی تاثیر کیفیت حسابرسی بر عملکرد شرکت بر مبنای نرخ رشد پایدار با تاکید به نقش رقابت در بازار محصول است. پژوهش حاضر کاربردی و از بعد روش شناسی، همبستگی از نوع علی (پس رویدادی) میباشد. جامعه آماری پژوهش، کلیه شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده و با استفاده از روش غربالگری، 130 شرکت به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شده و در دوره زمانی 9 ساله بین سال های 1391 الی 1399 موردبررسی قرار گرفتند. نتایج حاصل از آزمون فرضیه های پژوهش نشان داد، بین کیفیت حسابرسی (تخصص حسابرس) و رقابت در بازار محصول با عملکرد شرکت (نرخ رشد پایدار) رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد همچنین نتایج نشان داد که رقابت در بازار محصول رابطه بین کیفیت حسابرسی و عملکرد شرکت بر مبنای نرخ رشد پایدار را تقویت می کند.
    کلیدواژگان: کیفیت حسابرسی، عملکرد شرکت بر مبنای نرخ رشد پایدار، رقابت در بازار محصول
  • امنه گرامی*، حسنیه کمساری، فیروزه ربیعی، معصومه سلمانی صفحات 47-58
    امروزه دانش به عنوان مهمترین سرمایه، جایگزین سرمایه های مادی به ویژه در محیط رقابتی و فناوری شده است.لذامفهوم سرمایه فکری کاربردی مهم وگسترده یافته است.سرمایه فکری در مشتریان، فرایندها،اطلاعات،علامت تجاری، منابع انسانی و سیستم های سازمان متجلی می شود و نقش فزایندهای در خلق مزیت های رقابتی پایدار ایفا میکند. در این پژوهش از فنون آمار توصیفی شامل جداول فراوانی برای تجزیه و تحلیل داده ها جهت شناخت نمونه آماری استفاده شده است و با استفاده از آزمون های پارامتریک به بررسی و صحت و سقم فرضیات تحقیق پرداخته شده است. در این تجزیه و تحلیل محقق داده های جمعیت شناختی جمع آوری شده از نمونه را با استفاده از ابزارهای تجزیه و تحلیل توصیفی مناسب بررسی کرده است. نتایج آزمون فرضیه اول عنوان می کند که در سطح اطمینان 95 درصد با توجه به اینکه سطح معنی داری (000/0) کوچک تر از میزان خطاست، لذا فرض H0 رد و H1 پذیرفته می شودنتایج آزمون فرضیه دوم فوق عنوان می کند که در سطح اطمینان 95 درصد با توجه به اینکه سطح معنی داری (000/0) کوچک تر از میزان خطاست، لذا فرض H0 رد و H1 پذیرفته می شودنتایج آزمون فرضیه سوم عنوان می کند که در سطح اطمینان 95 درصد با توجه به اینکه سطح معنی داری (000/0) کوچک تر از میزان خطاست، لذا فرض H0 رد و H1 پذیرفته می شودنتایج آزمون فرضیه چهارم عنوان می کند که در سطح اطمینان 95 درصد با توجه به اینکه سطح معنی داری (000/0) کوچک تر از میزان خطاست، لذا فرض H0 رد و H1 پذیرفته می شود
    کلیدواژگان: روابط غیر خطی، سرمایه فکری، عملکرد شرکت
  • مجید مرادی*، فاطمه غنیمی صفحات 59-78
    پژوهش حاضر با موضوع بررسی راهکارهای اجرا و موانع مبارزه با پولشویی بر اساس توصیه های FATF، مطالعه موردی در بانک ملی ایران انجام شده است. پژوهش حاضر از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد که در این راستا داده ها به صورت توصیفی و تحلیلی بر اساس تکنیک های آماری متناسب مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. جامعه آماری شامل کارکنان بانک ملی ساوه می باشد که تعداد کارکنان آنها 135 نفر می باشد که نمونه آماری بر اساس فرمول کوکران و با ضریب خطای 05/0 برای جامعه این تحقیق به تعداد 120 نمونه می باشد. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار SPSS انجام شد. نتایج نشان داد که وجود کنترل های کشف کننده، کنترل های اصلاح کننده و کنترل های پیش گیرانه در کاهش موانع مبارزه با پولشویی موثر است.
    کلیدواژگان: کنترل های کشف کننده، کنترل های اصلاح کننده، کنترل های پیش گیرانه، موانع مبارزه با پولشویی
  • زهره رحیمی*، بهروز لاری سمنانی، فاطمه عیدی صفحات 79-107
    سرمایه اجتماعی در سال های اخیر یکی از مهم ترین متغیرهای تببین کننده سطح توسعه رفاه جوامع و توسعه محلی درسطوح گوناگون بوده و مورد توجه خاص سیاست گذاران و برنامه ریزان بوده است از این رو هدف اصلی این پژوهش تعیین رابطه بین سرمایه اجتماعی بر عملکرد مالی با نقش میانجی گری فعالیت های کار آفرینانه درشرکت های تولید کننده لبنیات شهریار می باشد.مطالعه حاضر از نوع توصیفی وتحلیلی بوده که از ابزار پرسشنامه در بین شرکت های تولید کننده لبنیات در سطح کارکنان شرکتهای تولید کننده واقع در شهریاراستفاده تجزیه و تحلیل شده است. نتایج حاصل با استفاده ازنرم افزار اس پی اس اس و اسمارت پی ال اس انجام شده است ونتایج حاکی از آن است که سرمایه اجتماعی داخلی بانقش میانجی گری نوآوری درخدمات وقدرت ریسک وتجدید استراتژی برعملکرد مالی سازمان تاثیر مثبت ومعناداری دارد. سرمایه اجتماعی خارجی بانقش میانجی گری نوآوری درخدمات وقدرت ریسک وتجدید استراتژی برعملکرد سازمان تاثیر مثبت ومعناداری دارد.بنابراین سرمایه اجتماعی برعملکرد مالی با نقش میانجی گری فعالیت های کارآفرینانه تاثیر مثبت ومعناداری دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، عملکرد مالی، فعالیت های کارآفرینانه، نوآوری درخدمات، ریسک شرکت
  • علیرضا اسکندری*، سمیه درستان صفحات 108-125
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر مکانیسم های حاکمیت شرکتی، سودآوری، اهرم مالی و مدیریت سود بر اجتناب از پرداخت مالیات در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. اطلاعات اخذ شده در رابطه با متغیرهای تحقیق وارد صفحه گسترده اکسل شده و سپس با استفاده از نرم افزار ایویوز 11 تحلیل شدند. جامعه آماری این پژوهش به روش حذف سیستماتیک از میان 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1390 تا 1399 می باشد. نتایج فرضیه های یک تا پنج به ترتیب نشان داد که تعداد اعضای کمیته حسابرسی بر اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر معکوس و معناداری دارد. استقلال هییت مدیره بر اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر معکوس و معناداری دارد. سودآوری شرکت بر اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر معکوس و معناداری دارد. اهرم مالی شرکت بر اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر مستقیم و معناداری دارد. مدیریت سود بر اجتناب از پرداخت مالیات تاثیر مستقیم و معناداری دارد. اجتناب مالیاتی می تواند انعکاسی از نظریه مساله نمایندگی باشد و ممکن است منجر به تصمیمات مالیاتی شود که منافع شخصی مدیر را دنبال کند. لذا یکی از چالش های پیش روی سهامداران و هیات مدیره، یافتن روش ها و انگیزه های کنترلی است تا هزینه های نمایندگی را به حداقل برسانند. شرکت هایی که از میزان بالای اهرم مالی برخوردارند؛ بعلت افزایش در ریسک ورشکستگی؛ بیشتر اقدام به اجتناب مالیاتی می کنند. اجتناب از پرداخت مالیات می تواند منابع مالی را در اختیار شرکت قرار دهد که موجب افزایش سودآوری و کاهش اهرم مالی شرکت گردد که همراه با دستکاری در صورت های مالی و مدیریت سود خواهد بود و در نقطه مقابل آن هم می تواند موجب بی اعتباری شرکت و افزایش هزینه نمایندگی شود.
    کلیدواژگان: حاکمیت شرکتی، سودآوری، اهرم مالی، مدیریت سود، اجتناب از پرداخت مالیات
  • علیرضا اسکندری*، زیبا عبدالملکی صفحات 126-143
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر اجتناب از پرداخت مالیات و حاکمیت شرکتی بر ریسک ورشکستگی شرکت ها در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. اطلاعات اخذ شده در رابطه با متغیرهای تحقیق وارد صفحه گسترده اکسل شده و سپس با استفاده از نرم افزار ایویوز 11 تحلیل شدند. جامعه آماری این پژوهش به روش حذف سیستماتیک از میان 159 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران طی دوره زمانی 1395 تا 1399 می باشد. نتایج فرضیه نخست نشان داد که پرداخت مالیات بر ریسک ورشکستگی تاثیر معکوس و معناداری دارد. فرضیه دوم نشان داد که مالکیت نهادی، مالکیت مدیریتی و استقلال هییت مدیره بر ریسک ورشکستگی تاثیر معکوس و معناداری دارند و اندازه هییت مدیره و اندازه کمیته حسابرسی تاثیری بر ریسک ورشکستگی ندارد. علیرغم منافع مشهود نقدینگی روزافزون، از خودداری از پرداخت مالیات، یافته های ما نشان می دهند که به طور کلی، هزینه های اجتناب از پرداخت مالیات (که ریشه در هزینه نمایندگی روزافزون، دعوی قضایی و خطر بی اعتباری دارد)، بسیار مهم تر از این منافع هستند. اقدامات اجتناب از پرداخت مالیات، مربوط به اخذ اجاره مدیریتی، عدم وجود شفافیت سهامی و خطر قابل توجه تعقیب قانونی و مجازات (فروغی و همکاران)، می شوند. تمامی این فاکتور ها می توانند واسطه رابطه بین اجتناب از پرداخت مالیات و خطر ورشکستگی باشند. مالکان نهادی با در اختیار داشتن منابع مالی کافی و مدیران خبره به بازار سرمایه؛ می توانند به خوبی شرکت را اداره کرده و نظارت موثری بر رفتار مدیران شرکت داشته باشند. به همین جهت مالکیت نهادی موجب ارتقای عملکرد شرکت و کاهش ریسک ورشکستگی شرکت می گردند.
    کلیدواژگان: اجتناب از پرداخت مالیات، حاکمیت شرکتی، ریسک ورشکستگی
  • رحیم حسین زاد فیروزی*، یونس بادآورنهندی صفحات 144-159
    در این تحقیق به بررسی ارتباط بین نقد شوندگی سهام و سود تقسیمی سهام پرداخته شد. برای رسیدن به این هدف در این پژوهش با استفاده از نمونه آماری 108 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران که شامل 630 مشاهده بین سالهای 1390 تا 1395 می باشد به آزمون فرضیه ها پرداخته شد. جهت اندازه گیری نقدشوندگی از شاخصهای (نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود، تعداد روزهای معاملاتی سهام، تعداد دفعات معاملات، دفعات گردش سهام و شکاف قیمت های پیشنهادی خرید و فروش) استفاده گردید. و جهت اندازه گیری سود تقسیمی از نسبت سود پرداختی هر سهم به سود هر سهم استفاده گردید. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که از بین معیارهای نقدشوندگی سهام بین نسبت عدم نقدشوندگی آمیهود و سود تقسیمی ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد ولی بین تعداد دفعات معاملات، دفعات گردش سهام با سود تقسیمی سهام ارتباط معکوس و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نقد شوندگی سهام، سود تقسیمی سهام، بورس اوراق بهادار تهران
  • علیرضا اسکندری*، فاطمه غنی صفحات 160-177
    هدف از این پژوهش بررسی اثر تعدیل گر محیط نهادی بر ارتباط بین افشای داوطلبانه مسیولیت اجتماعی شرکت و تقاضای حسابرس مستقل می باشد. اطلاعات اخذ شده در رابطه با متغیرهای تحقیق وارد صفحه گسترده اکسل شده و سپس با استفاده از نرم افزار ایویوز تحلیل شدند. جامعه آماری این پژوهش به روش حذف سیستماتیک از میان 141 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1305 سال- شرکت) طی دوره زمانی 1391 تا 1399 می باشد. نتایج فرضیه نخست نشان داد که افشای داوطلبانه مسیولیت اجتماعی شرکت بر تقاضای حسابرس مستقل تاثیر معنی دار و مثبتی دارد. نتایج فرضیه دوم نیز نشان داد که نقش تعدیل گر محیط نهادی بر ارتباط بین افشای مسیولیت اجتماعی شرکت و تقاضای حسابرس مستقل تاثیر معنی دار و منفی دارد. در ایران از زمانی که سیاست های مربوط به مسیولیت اجتماعی، صورت جدی تری به خود گرفته است، شرکت ها به تدریج به اهمیت مسیولیت اجتماعی برای توسعه کسب و کار ها و افزایش شهرت برند خود پی برده اند. به زعم پژوهشگر، رابطه بین افشای مسیولیت های اجتماعی شرکت به صورت داوطلبانه و تقاضای حسابرسی مستقل می تواند تحت تاثیر انگیزه های مختلف افشا باشد که با توجه به نوع و بافت سازمانی در ایران، انگیزه سیاسی و انگیزه منفعت شخصی مدیران، می تواند بر این رابطه تاثیرگذار باشد و در انتخاب نوع حسابرس یا موسسه حسابرسی قوی یا ضعیف، منعکس شود.
    کلیدواژگان: محیط نهادی، مسئولیت اجتماعی شرکت، تقاضای حسابرس مستقل
|
  • Atefeh Maleki *, Saeed Jalali Nia, Rashid Anjomani Pages 1-15
    One of the methods of working capital management is to maintain the appropriate and optimal level of cash in order to be able to react appropriately in critical situations and keep the company safe from facing the risk of bankruptcy, therefore identifying the factors affecting the maintenance of cash is important Is. The purpose of this research is to investigate the effect of audit committee characteristics on the relationship between the experience of the CEO and the level of cash retention. In this research, 144 companies admitted to the Tehran Stock Exchange between 2013-2014, which were selected by the method of systematic elimination, were examined. In terms of its purpose, the current research is a part of applied research using the post-event approach. The results of the research using the random effects model show that the tenure of the audit committee members does not affect the level of cash retention. But the size of the audit committee and the level of experience of the members of the audit committee have a significant and positive effect on the level of cash retention. Also, audit committee characteristics have an effect on the relationship between CEO experience and cash holding level.
    Keywords: CEO experience, Cash holding level, Audit Committee
  • Saeed Jabbarzadeh Kangharloei, Jamal Bahri Sales, Shabnam Balazadeh Gharebaghi *, Tarlan Aghazadeh Pages 16-31

    The purpose of this research is to determine the relationship between real profit management and accrual profit management with accounting conservatism. In this research, accounting conservatism has been measured using the model of Khan and Watts (2009). Real profit management has been measured using Roy Chowdhury's (2006) model integrated index. The current research is applied in terms of purpose and a posteriori in terms of methodology. The statistical population is the companies admitted to the Tehran Stock Exchange and 130 companies have been included in the statistical sample with the purposeful sampling method. The research period is 1994-1998. Regression analysis has been used to test the hypotheses. The results show that real earnings management has an inverse relationship with accounting conservatism, but accrual earnings management has no significant relationship with accounting conservatism.

    Keywords: real profit management, accrued profit management, Conservatism, Conditional Conservatism
  • Hosein Norani, Roya Adeli * Pages 32-46
    The main purpose of the current research is to investigate the effect of audit quality on the company's performance based on the sustainable growth rate, emphasizing the role of competition in the product market. The statistical population of the research is all the companies admitted to the Tehran Stock Exchange, and using the screening method, 130 companies were selected as the research sample and were examined in the 9-year period between 2013 and 2021. The results of the research hypotheses test showed that there is a direct and significant relationship between audit quality (auditor expertise) and competition in the product market with the company's performance (sustainable growth rate). It strengthens the company's audit and performance based on sustainable growth rate .
    Keywords: Audit Quality, company performance based on sustainable growth rate, product market competition
  • Amaneh Gerami *, Hosnieh Komsari, Firozeh Rabiee, Masoumeh Salmani Pages 47-58
    Today, knowledge as the most important capital has replaced physical capital, especially in a competitive and technological environment. Therefore, the concept of intellectual capital has been widely applied. Intellectual capital is manifested in customers, processes, information, trademarks, human resources, and organization systems. and plays an increasing role in creating sustainable competitive advantages. In this research, descriptive statistics techniques including frequency tables have been used to analyze the data in order to identify the statistical sample, and using parametric tests, the accuracy and correctness of the research assumptions have been investigated. In this analysis, the researcher has analyzed the demographic data collected from the sample using appropriate descriptive analysis tools.The results of the first hypothesis test state that at the confidence level of 95%, considering that the significance level (0.000) is smaller than the error rate, therefore the hypothesis H0 is rejected and H1 is accepted.The results of the above second hypothesis test state that at the 95% confidence level, considering that the significance level (0.000) is smaller than the error rate, therefore, the hypothesis H0 is rejected and H1 is accepted.The results of the third hypothesis test state that at the 95% confidence level, considering that the significance level (0.000) is smaller than the error rate, therefore, the hypothesis H0 is rejected and H1 is accepted.The results of the fourth hypothesis test state that at the 95% confidence level, considering that the significance level (0.000) is smaller than the error rate, therefore the hypothesis H0 is rejected and H1 is accepted.
    Keywords: Non-linear relationships, intellectual capital, Company performance
  • Majid Moradi *, Fatemeh Ghanimi Pages 59-78
    The current research was conducted on the topic of investigating the implementation strategies and obstacles to the implementation of money laundering based on the recommendations of the FATF, a case study was conducted in the National Bank of Iran. In terms of the purpose, the current research is of an applied type, and in terms of the data collection method, it is descriptive and of a survey type, in this regard, the data is analyzed descriptively and analytically based on proportional statistical techniques. The statistical population includes the employees of Saveh National Bank, whose number of employees is 135. The statistical sample is based on Cochran's formula and with an error rate of 0.05 for the population of this research in the number of 100 samples. Research data were collected by questionnaire. Data analysis was done by SPSS software. The results showed that the presence of detection controls, the presence of corrective controls, and the presence of preventive controls are effective in reducing the obstacles to implementing money laundering.
    Keywords: the presence of detection controls, the presence of corrective controls, the presence of preventive controls, obstacles to the implementation of money laundering
  • Zohreh Rahimi *, Behrouz Lari Semnani, Fatemeh Eidi Pages 79-107
    In recent years, social capital has been one of the most important variables explaining the level of welfare development of communities and local development at various levels and has been the focus of policy makers and planners, hence the main goal of this research is to determine the relationship between social capital on financial performance and The role of mediating entrepreneurial activities in the dairy producing companies of Shahriar. The present study is descriptive and analytical type, which was analyzed using the questionnaire tool among the dairy producing companies at the level of the employees of the producing companies located in Shahriar. The results have been done using SPSS and SmartPLS software, and the results indicate that internal social capital has a positive and significant effect on the organization's financial performance with the role of mediating service innovation, risk power, and strategy renewal. External social capital has a positive and meaningful effect on the organization's performance with the role of mediating innovation in services, risk power, and strategy renewal. Therefore, social capital has a positive and meaningful effect on financial performance with the role of mediating entrepreneurial activities.
    Keywords: Social Capital, financial performance, Entrepreneurial activities, Service Innovation, company risk
  • Alireza Eskandari *, Somaye Darestan Pages 108-125
    The purpose of this research is to investigate the impact of corporate governance mechanisms, profitability, financial leverage and profit management on tax avoidance in Tehran Stock Exchange. The information obtained in relation to the research variables was entered into an Excel spreadsheet and then analyzed using Eviuse 11 software. The statistical population of this research is based on the method of systematic elimination from among 159 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period from 2010 to 2019. The results of hypotheses one to five respectively showed that the number of audit committee members has an inverse and significant effect on tax avoidance. The independence of the board of directors has an inverse and significant effect on tax avoidance. Company profitability has an inverse and significant effect on tax avoidance. The financial leverage of the company has a direct and significant effect on tax avoidance. Profit management has a direct and significant impact on tax avoidance. Tax avoidance can be a reflection of the agency problem theory and may lead to tax decisions that follow the manager's personal interests. Therefore, one of the challenges facing the shareholders and the board of directors is to find control methods and incentives to minimize agency costs. Companies that have a high amount of financial leverage; due to the increase in the risk of bankruptcy; Most of them try to avoid taxes. Avoiding paying taxes can provide financial resources to the company, which will increase the profitability and reduce the financial leverage of the company, which will be accompanied by manipulation of financial statements and profit management, and on the opposite point, it can cause the company's discredit and increase the cost of agency. .
    Keywords: Corporate Governance, Profitability, Financial Leverage, Profit Management, Tax Avoidance
  • Alireza Eskandari *, Ziba Abdolmaleki Pages 126-143
    The purpose of this research is to investigate the effect of tax avoidance and corporate governance on the bankruptcy risk of companies in Tehran Stock Exchange. The information obtained in relation to the research variables was entered into an Excel spreadsheet and then analyzed using Eviuse 11 software. The statistical population of this research is based on the method of systematic elimination from among 159 companies admitted to the Tehran Stock Exchange during the period from 2015 to 2019. The results of the first hypothesis showed that paying taxes has an inverse and significant effect on bankruptcy risk. The second hypothesis showed that institutional ownership, managerial ownership and independence of the board of directors have an inverse and significant effect on the risk of bankruptcy, and the size of the board of directors and the size of the audit committee have no effect on the risk of bankruptcy. Despite the apparent benefits of increased liquidity from tax avoidance, our findings suggest that, overall, the costs of tax avoidance (rooted in increased agency costs, litigation, and default risk) far outweigh these benefits. The measures to avoid paying taxes are related to obtaining management rent, the lack of transparency of shares and the significant risk of legal prosecution and punishment (Foroghi et al.). All these factors can mediate the relationship between tax avoidance and bankruptcy risk. institutional owners with sufficient financial resources and expert managers to the capital market; They can manage the company well and effectively monitor the behavior of company managers. Therefore, institutional ownership improves the performance of the company and reduces the risk of bankruptcy.
    Keywords: Tax Avoidance, Corporate Governance, Bankruptcy Risk
  • Rahim Hoseinzad Firozi *, Yones Badavar Nahandi Pages 144-159
    In this research, the relationship between stock liquidity and stock dividend was examined. To achieve this goal, in this research, the hypotheses were tested using a statistical sample of 108 companies admitted to the Tehran Stock Exchange, which includes 630 observations between the years 1390 and 1395. In order to measure the liquidity, the indicators (Amihood illiquidity ratio, number of stock trading days, number of transactions, frequency of stock turnover and the gap between bid and offer prices) were used. And in order to measure dividend, the ratio of dividend paid per share to profit per share was used. The results of the research showed that among the criteria of stock liquidity, there is a positive and significant relationship between the illiquidity ratio of Amihud and dividends, but there is an inverse and significant relationship between the number of transactions, the number of stock turnovers and dividends.
    Keywords: Stock Liquidity, stock dividend, Tehran Stock Exchange
  • Alireza Eskandari *, Fatemeh Ghani Pages 160-177
    The purpose of this research is to investigate the moderating effect of the institutional environment on the relationship between the voluntary disclosure of corporate social responsibility and the demand for independent auditors. The information obtained in relation to the research variables was entered into an Excel spreadsheet and then analyzed using Eviuse software. The statistical population of this research is based on the method of systematic elimination from among 141 companies admitted to the Tehran Stock Exchange (1305 years-companies) during the period from 1391 to 1399. The results of the first hypothesis showed that the voluntary disclosure of corporate social responsibility has a significant and positive effect on the demand for independent auditors. The results of the second hypothesis also showed that the moderating role of the institutional environment has a significant and negative effect on the relationship between corporate social responsibility disclosure and the demand for an independent auditor. In Iran, since social responsibility policies have become more serious, companies have gradually realized the importance of social responsibility for business development and increasing their brand reputation. According to the researcher, the relationship between the disclosure of the company's social responsibilities on a voluntary basis and the request for an independent audit can be influenced by various motivations for disclosure, which, according to the type and organizational structure in Iran, the political motivation and the motivation of the managers' personal benefit, can influence this relationship. It should be reflected in choosing the type of strong or weak auditor or audit firm.
    Keywords: Institutional Environment, corporate social responsibility, independent auditor demand